Tuinatherapie

Tuinatherapie (kortweg: tuina – spreek uit: twiena) is een niet-invasieve therapievorm. Het bestaat uit een combinatie van medische massage en manuele technieken. Behalve dat men na een behandeling vermoeid kan zijn hebben de behandelingen geen bijwerkingen.

Tuina maakt gebruik van de meridianen en acupunctuurpunten die kenmerkend zijn voor het Chinese mensbeeld. Bij deze behandelingsvorm ligt de nadruk op het oplossen van blokkades en het bevorderen van de vrije doorstroming van Qi en bloed, wat het zelfhelend vermogen van het lichaam bevordert. Want waar Qi en bloed komen is leven*.

Aan de hand van een diagnose wordt een passend behandelplan opgesteld. Over het algemeen werken tuinamassages enkele dagen door. Dit ondersteunt het lichaam bij het herstellen van het evenwicht in het lichaam. Hierdoor lossen klachten in de loop van de tijd op.

*Iets om over na te denken:
Elke cel in ons lichaam is oorspronkelijk bloed geweest. Nieuwe cellen ontstaan uit bloed. Bloed dat door Qi is getransformeerd tot een gespecialiseerde cel op de juiste plek in het lichaam. Cellen sterven af wanneer zij van Qi en bloed afgesloten worden.