Ondersteunende therapieën

Vuurcupping
Bij vuurcupping wordt de lucht in een glazen ‘bol’ door middel van een vlam verwarmd waardoor deze lucht uitzet. De bol wordt vervolgens (snel) op de huid gezet. De lucht in de bol koelt af waardoor deze krimpt. De onderdruk die hierdoor ontstaat ‘trekt’ de huid de bol in; de huid wordt als het ware van het onderliggende weefsel opgetild. Hierdoor ontstaat er een soort ‘zuigzoen’ op de huid. De mate van verkleuring van de huid geeft informatie over de mate van onderhuidse stagnatie op die plek. Door op meerdere plekken cups te plaatsen wordt de doorbloeding van het onderliggende weefsel gestimuleerd. Ook is cupping zeer geschikte bij lokale koude-klachten als frozen shoulder en bij rugpijnklachten.

Moxa
Warmte verdrijft koude en bevordert de doorbloeding. En verwarmen is wat moxa doet. Een staaf geperst bijvoetskruid wordt in een vlam gehouden tot de punt gloeit. Door de staaf boven de huid te houden kan heel lokaal warmte worden toegediend, wat door de patient meestal als zeer weldadig wordt ervaren. Deze warmte dringt veder door in het onderliggende weefsel dan die van een infrarode warmtelamp, die vooral de huid verwarmt. De speciale warmtelampen in de praktijk worden dan ook moxalampen genoemd.


Qigong, Taiji (Tai Chi) en Pilates.

Dit zijn therapievormen die gemeenschappelijk hebben dat ze het lichaamsbewustzijn bevorderen en die op de lange termijn inzicht geven in de wisselwerking tussen lichaam en geest. Hoewel Maarten en Jeannette deze bewegingskunsten zelf beoefenen worden ze bij Kam & Lichtveld niet als therapievorm aangeboden. Wel kunnen oefeningen om thuis te doen worden gegeven en toegelicht.

Voeding

Alles begint met voeding, dus ook elke verandering. Voeding speelt vaak een niet te onderschatten rol in een herstelproces. De ervaring leert dat wanneer het lichaam niet in staat is om zelf een klacht op te lossen er vaak sprake is van voor dat lichaam ongeschikte eetgewoonten. De Chinese geneeskunde hanteert enkele eenvoudig toepasbare vuistregels. Hieronder staan enkele adviezen die Jeannette en Maarten regelmatig aan hun patiënten verstrekken.

⦁ Beperk het eten van rauwkost tot de zomermaanden. Het kost het lichaam veel energie om rauw voedsel te verteren. Pas de kost sowieso aan aan de seizoenen.

⦁ Mensen die kouwelijk zijn dienen warme dranken te drinken en de inname van zuivel te beperken. Koelkastkoude dranken dienen sowieso vermeden te worden aangezien deze de spijsvertering tijdelijk platleggen en deze op de lange termijn verzwakken.

⦁ Mensen die veel lichaamswarmte produceren dienen meer te drinken dan kouwelijke mensen. Ook dienen zij gebraden en gefrituurd voedsel met mate te nuttigen.

⦁ De meeste lichamen varen wel bij soep als ontbijt. Zowel de temperatuur als de mate van ‘voorvertering’ (koken) maakt dat de voedingsstoffen in de soep makkelijk door het lichaam worden opgenomen. En met soep kun je qua smaak en ingrediënten alle kanten op.
Over het onderwerp voeding in de Chinese geneeskunde is uitgebreide literatuur beschikbaar.

Stoelmassage en ontspanningsmassage

Stoelmassage is massage die op een speciale massagestoel wordt gegeven terwijl ontspanningsmassage op een behandelbank wordt gegeven. Maarten en Jeannette passen tuinatechnieken toe bij hun stoel- en ontspanningsmassages.

De effecten ervan zijn direct ervaarbaar en hoewel het niet als therapie wordt gezien is een 2-, 3- of 4-wekelijkse massage een zeer geschikte manier om de gezondheid op peil te houden. De massages kunnen aan persoonlijke wensen aangepast worden. Ze zijn hoe dan ook bijzonder aangenaam.

Cosmetische acupunctuur en gezichtsmassage

Bij cosmetische acupunctuur worden kleine, speciale naaldjes ingezet. Zowel Cosmetische (gezichts)acupuntuur als gezichtsmassage bevorderen de doorbloeding in het gezicht, wat de elasticiteit en vitaliteit van de huid en de ondiepe spieren verbetert, rimpelvorming tegengaat en het functioneren van de zintuigen (ogen, oren, neus) stimuleert. Ze bevorderen ook het herstel van de gezichtsspieren na een aangezichtsverlamming.


Cosmetische acupunctuur kan ook worden ingezet om de doorbloeding van littekensweefsel te bevorderen. Hierdoor kunnen rimpels en littekens aanzienlijk minder zichtbaar worden en zelfs vrijwel helemaal wegtrekken.